פוסט על קומפוסט!


אנחנו בסוף נובמבר ומזג האוויר לא ברור, ימים גשומים וימי שמש. גינת הירק כרגע נמצאת בשלב ביניים, אצל חלקנו הירקות כבר מפותחים ומוכנים לאכילה כמו בתמונה וחלקנו עדיין לפני שלב הקטיף עם צמחים שנמצאים בתהליך של התפתחות (וזה בסדר גמור). אם היינו חרוצים, עבדנו נכון ודאגנו לסיבובי שתילה יעילים, יש לנו גם מזה וגם מזה.. מה שבטוח עוד לא מאוחר ועדיין ניתן לשתול ו/או לזרוע ירקות חורף.



אבל זה רק חלק אחד.. מה עם תחזוקת הגינה?

ע"מ לתת בוסט לגינת הירק ולצמחים אותם אנחנו מגדלים יש מידי פעם לבצע מספר פעולות פשוטות (ולעניות דעתי גם מהנות) על מנת לקבל יבול מוצלח ואחת מהן היא פיזור קומפוסט.

אופן פיזור קומפוסט

את הקומפוסט יש לפזר בערוגה ללא מגע ישיר עם גבעולי צמחים / גזעי עצים. התרכובת האורגנית אמנם זמינה לצמחים אך עשויה גם להיות "חריפה מידי" במידה והקומפוסט לא התקמפסט ב-100%, לכן כדאי לפעמים להמנע מפיזור ישיר על הגידולים שלנו. לאחר שעשינו את זה הגשם כבר יעשה את שלו בצורה מבוקרת ויחלחל יחד עם כל חומרי ההזנה לשורשים.


הכנת קומפוסט ביתי

קומפוסט ביתי הוא תמיד טוב יותר, למה? קודם כל, כמובן, הוא זול יותר. דבר שני, כמויות הזבל האורגני שאנחנו מייצרים היא אדירה ואין סיבה לא לנצל אותה, בטח לא כשמדובר בפקטור כל כך משמעותי בדרך לתוצרת בריאה וטובה. יתרה מכך, במידה ואנחנו מצליחים להגיע למצב שהזבל האורגני שלנו הוא פרי גידולנו ואנחנו מצליחים להחזיר לגינה את ה-DNA שלה עצמה, בכלל יצרנו סגירת מעגל שכל המערכת האקולוגית תודה לנו עליה.


לצורך הכנת הקומפוסט בבית חשוב לזכור שאנחנו מכניסים רק חומרים אורגנים לקומפוסטר:

  • "חומר רטוב" - שאריות מזון (הדרים במינון, יכול להשפיע על אוכלוסיית המפרקים)

  • "חומר יבש" - עלים יבשים / גזרי עיתון / קרטונים של ביצים

  • הפרשות/צואה/פסולת של בע"ח (גם שלכם)

  • מים - במידת הצורך לשמירה על הלחות עבור המפרקים

קומפוסט ביתי מוכן


החישוב הוא די פשוט, אין צורך לסבך והוא נעשה לפי העין. כמות החומר היבש צריכה להיות זהה לכמות החומר הרטוב. חופן של שאריות מהארוחה, ילוּוֶה בחופן של חומר יבש. אם הערימה יבשה מידי שיפכו מעט מים מעל על מנת להקל על עבודת המפרקים. חשוב אחת לכמה ימים לערבב את הערימה שעשויה להגיע ל-70 מעלות ויותר (כן כן) כדי להכניס חמצן למפרקים ולמניעה של פעילות אנאירובית שלרוב תתבטא בריח חזק. בגדול, אם מכינים קומפוסט בצורה טובה - הוא נטול ריחות רעים. אם בתור התחלה בחרתם להמנע מהכנסת שאריות עוף, בשר או דגים לקומפוסט, אל דאגה - זה גם עובד מצויין.


איך יודעים מתי הקומפוסט מוכן?

הקומפוסט מוכן כאשר הוא נראה ומורגש כמו אדמה, הוא בטמפרטורת הסביבה ויש לו ריח מעט כמו של גשם (אלא אם כן הוספתם פסולת בע"ח)

סוגי קומפוסטרים

לטעמי אין צורך להשתגע עם הכנת קומפוסטר, בטח לא בשלב הראשון שהנושא חדש עבורנו. אז השיטה הכי פשוטה שמצאתי היא קומפוסטר בבאלה. השיטה היא אותה שיטה והכי קל לערבב אותה אחת לכמה זמן. המים לא מצטברים כי היא לא אטומה וכשהיא מלאה, משאירים אותה בצד שתמשיך "לעבוד". ובינתיים עובדים על באלה אחרת. קרוב לוודאי כשתסיימו עם הבאה, זאת כבר תיהיה מוכנה ואז נהנה מאספקת קומפוסט קבועה.

אצלנו, מאחר ואנחנו אוהבים למחזר, השתמשנו בעגלול (תמונות מטה), שהורדנו לו את הבסיס על מנת שיהיה במגע ישיר עם האדמה, ריפדנו בקרטון כבסיס למניעת נביטה של הצמחיה מתחת ועם הזמן ייתקמפסט ויאפשר מעבר של מפרקים מהאדמה לקומפוסט.


תוספות לזירוז

לא חובה. אבל כל המרבה הרי זה משובח. אנחנו מיישמים תערובת אי-אם בוקאשי בקומפוסט שלנו. חיידקי הבוקאשי הם בעצם חיידקים מועילים התורמים לפירוק ולהפיכת התערובת לזמינה לצמחים, מייעלים את תהליך הפירוק ומונעים פעילות אנאירובית, אלו הריחות הלא נעימים שעולים לנו בראש כשמדברים על קומפוסט :) ההבדל בפירוק הוא די מורגש ואף מקצר את זמן ההמתנה לקומפוסט איכותי וטוב.


יש לכם חוויות קומפוסט משלכם? שתפו!

128 צפיות0 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול